Лесь Мартович – "Не для слави, а для людей"

Опубліковано: 12 лютого 2021

02 12 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Леся Мартовича (Олекси Семеновича Мартовича) - українського письменника, доктора права і громадсько-культурного діяча Галичини. Він був членом Русько-української радикальної партії, редагував газети «Хлібороб», «Громадський голос», написав правознавчу працю «Реформи подружнього закону».
 В історію української літератури Мартович увійшов як один з найбільших майстрів сатири. По собі він лишив двадцять сім оповідань, повість “Забобон” та низку публіцистичних творів. У своїй творчості письменник розвиває глибокі соціально-економічні питання класової нерівності. Письменник разом з народом, який, зносячи страшне лихоліття, зберігає оптимізм, силу духу, волю до боротьби, віру в краще майбутнє. Творчість Мартовича всеохоплююча, інтелектуальна.
 Тавруючи і заперечуючи старий світ з людиноненависницькими законами, письменник вірив у перемогу розуму, в торжество соціальної справедливості. Він писав: «Ніхто не в силі спинити людського життя в дорозі розвою. Закон, що йде всупереч життя, подобає на ту греблю, що хтось її виставив поперек гірського потоку на те, аби його в бігу зупинити. Гірський потік або підмулить і забере греблю, або виложить собі друге русло: а таки помчиться наперед!»

До дня народження Леся Мартовича (Олекси Семеновича Мартовича) інформаційно-бібліографічний відділ підготував презентацію.