29 серпня День пам’яті захисників України

Опубліковано: 27 серпня 2021

240180072 n 29 серпня День пам’яті захисників України. Він приурочений пам'яті тих, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.
 У цей день, цьогоріч, відзначають сьомі роковини Іловайського котла, наймасштабнішої трагедії під час війни на Донбасі, внаслідок якої українська армія понесла найбільші втрати. Сотні загиблих, зниклих безвісти та взятих в полон через невиконані домовленості російської сторони.
 У серпні 2014 року під час визвольної операції українські сили мали взяти під контроль місто Іловайськ – стратегічний об’єкт, який би дозволив відрізати бойовикам шлях до вже окупованого Донецька. Нашим військовим вдалось увійти у місто, вже 18-19 серпня вони контролювали його більшу частину. Напередодні Дня незалежності російські війська вторглись на територію України, взявши Іловайськ у кільце, уже 27 серпня бойовики були всюди. Командування почало домовлятись про вихід військ через зелений коридор. Тоді, протягом 26-28 серпня, відбулося 12 телефонних розмов між Віктором Муженком та заступником начальника Генштабу РФ Миколою Богданівським, в результаті яких російська сторона надала гарантії мирного виходу наших військових. Але поки йшли переговори, бойовики займали позиції. Врешті 29 серпня українцям повідомили, що вони можуть вийти з оточення через так званий зелений коридор, але без зброї. Після того, як колона почала рух, бойовики відкрили вогонь. Сили противника були більші за українські у десятки разів. Лише особовий склад російської сторони перевищував наші сили у 18 разів, кількість градів – у 24 рази, танків – в 11 разів. У так званому котлі опинились бійці ЗСУ, МВС та добровольчі угруповання – рота 93-ої та 17-ої бригад і батальйони Донбас, Дніпро-1, Херсон, Світязь, Миротворець, Шахтарськ. Зелений коридор став коридором смерті. Таким чином, було вчинене віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 зазнали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон.
 З нагоди 7-ої річниці Іловайської трагедії у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ експонує книжкова виставка-пам’ять під назвою «Коридор смерті». Тут підібрана історична та художня література, яка глибше ознайомить вас з подія серпня 2014 року, що відбулися на сході нашої країни, та зі свідченнями очевидців трагедії.
 Сьогодні ми схиляємо голови перед мужністю, неймовірним героїзмом і людяністю українських солдатів та офіцерів, перед бійцями добровольчих батальйонів та батальйонів тероборони, та перед усіма, хто опинився в «Іловайському котлі». Запалімо свічку пам’яті тим, хто загинів за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.