Ми в цій землі житами проросли, щоб голоду не знали люди вічно

Опубліковано: 29 листопада 2021

1.11 В бібліотеці ім. Л. Каніщенка ЗУНУ з онлайн-трансляцією у Zoom, з метою вшанування світлої пам’яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, 26 листопада відбувся вечір-реквієм «Пам'ять невинно убієнних». На заході пройшов показ документального фільму «Живі» у рамках кіно клубу Docudays UA, який діє при громадській організації «Спілки жінок Тернопільщини», що виступили співорганізаторами заходу. Після перегляду фільму відбулося обговорення фільму з керівником клубу при Спілці Жінок Тернопільщини Капуш Олесею. ...
 У фільмі показані дві сюжетні лінії. Перша базується на свідченнях наших співвітчизників, яким вдалося вижити після цих страшних подій. Друга – погляд ззовні, очима британського журналіста Гарета Джонса, чия правда про трагедію українців була детально описана, але так і не почута сучасниками. Події стрічки відбуваються у 1917-1937 роки.
 Очевидці розповідали про пережите. Про те, як їх батьків погнали у «світле майбуття». Як забирали останнє… Як вимирали села... Як вони лишилися жити… «Краще б ми не народжувалися…», - говорить один із свідків.
 Вечір-реквієм був ілюстрований спогадами очевидців, декламацією бібліотекарів віршованих рядків, що викликали біль та сум за нашими земляками.
 Під час заходу завідувачкою читального залу Любезною Іриною була презентована художньо-документальна виставка «Ми в цій землі житами проросли, щоб голоду не знали люди вічно», де зібрані матеріали саме про перебіг тих подій.
 На вшанування світлої пам’яті жертв Голодомору була запалена свіча пам’яті та оголошена хвилина скорботи.
 По завершенню заходу всім присутнім було запропоновано з’їсти по скибочці чорного хліба в пам’ять тих, хто загинув від голоду.
 Пам’ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.

2.112.122.132.142.152.162.172.182.192.20