Презентація книги «Спогади про Богдана Лепкого»

Опубліковано: 15 березня 2023

 bilyk114 березня 2023 р. у бібліотеці ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету під час тривоги у тимчасовому укритті відбулась презентація книги «Спогади про Богдана Лепкого», яку впорядкувала Надія Білик, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ.
 У видання ввійшли спогади сучасників про видатного українського письменника та громадсько-культурного діяча Богдана Сильвестровича Лепкого (1872–1941). Більшість цих творів опубліковано в незалежній Україні вперше. Видання приурочено 150-літтю від Дня народження Богдана Лепкого. Зміст видання складають передмова, спогади сучасників, примітки та фотоматеріали.
 Модератором заходу виступив директор бібліотеки ім. Л. Каніщенка Казимир Возьний.
Надія Білик розповідала про особливості змалювання творчого портрета Б. Лепкого в спогадах сучасників.
 У написанні життєпису Богдана Сильвестровича Лепкого, змалюванні його як людини, митця й патріота важливим джерелом є мемуари сучасників письменника, опубліковані на сторінках різних видань в Україні та поза її межами за останніх 80 років. Бібліографія цих спогадів - понад 30 позицій. Перші з них були опубліковані ще за життя діяча й приурочені до ювілеїв майстра слова. Низку спогадів було опубліковано впродовж кількох років після смерті Б. Лепкого.
 Сама постать митця, його багатогранність вражали сучасників настільки, що залишався таким незмінно, незважаючи на обставини й час.
 Про важливість видання у час війни говорили Олена Конопліцька, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ та Алла Панчук, заступниця директора бібліотеки ім. Л. Каніщенка.
 Під час заходу заходу присутні зачаровано слухали поезію «В храмі св. Юра», яку декламувала студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Мар'яна Бурденюк.
 Присутні дізналися детальніше про роль мемуарів на ниві лепкознавства в контексті змалювання творчого портрета визначного діяча національно-державного відродження першої половини XX ст.

bilyk8bilyk2bilyk3bilyk5bilyk6bilyk7