Година пам’яті «Гірчить Чорнобиль крізь віки»

Опубліковано: 27 квітня 2023

chornobyl3Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде.
...Лиш пам'ять усе пам'ятає.
                                 Олена Матушек

 26 квітня 1986 року, одна з найскорботніших дат в історії нашого народу, спогади про яку, ще довго будуть пронизувати наші серця гострим болем. Чорнобиль і досі для нас є незагоєною раною.
 Минуло 37 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.
 У читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка проведено годину пам’яті «Гірчить Чорнобиль крізь віки».
 Модератори – куратор групи ГЗ-11 Андрій Вітровий та завідувач читального залу Ірина Любезна.
Біда відгукнулась болем у серцях мільйонів людей. Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю. Якби не подвиг простих людей, які, ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Молоді хлопці ступили у вируюче полум’я, у смертельну радіацію, рятуючи станцію і людей, не думаючи про своє життя та не маючи права на помилку. Відважними і героями, як відомо, не народжуються. Ними стають. Справжніми героями сталий ці рятівники.
 Під час заходу студенти навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ мали нагоду поспілкуватися у телефонному режимі з ліквідатором наслідків Чорнобильської катастрофи Козаком Петром, який проживає на Львівщині.
 Студенти мали унікальну можливість переглянути фотоальбом Петра Козака, який протягом 6-ти років (з 1986р. по 1992 рік) працював ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС і почути деталі страшної трагедії із перших уст та екстремальні умови праці.
 На завершення Петро Козак нагадав студентам про відповідальність за майбутнє своєї землі, збереження природи.
 А студенти в свою чергу принесли слова глибокої подяки всім героям-чорнобильцям, які зробили крок назустріч небезпеці, показавши світові приклад безмірного героїзму і мужності.
Бажаємо ліквідаторам аварії на ЧАЕС та їхнім родинам міцного здоров’я, добра, радості, мирного неба та щасливого довголіття!
 Ірина Любезна ознайомила присутніх із тематичною виставкою-пам’ятю «Чорнобиля гіркий полин на серце ліг незримо й тяжко», на якій представлені документи та матеріали щодо історії будівництва ЧАЕС, її експлуатації, аварії та подій після Чорнобильської катастрофи. Публікації та інтерв`ю з відомими вченими висвітлюють питання віддалених наслідків аварії, перспектив розвитку атомної енергетики.
 Ми - Українці, повинні пам’ятати і вшановувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Ми низько схиляємо голови перед учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, і з особливим почуттям їх вшановуємо.
 Велика вам подяка і низький доземний уклін.
 Нехай будуть вдячні та уважні люди до вас щодня…щохвилини…завжди..
 Нехай у цей день, день національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться у душах кожного з нас співчуттям і милосердям.

chornobyl2chornobyl4chornobyl5chornobyl8chornobyl6chornobyl9chornobyl11