Іван Карпенко-Карий (Іван Карпович Тобілевич)

Опубліковано: 25 вересня 2020

До 175 - річчя від дня народження (29.09.1845 – 15.09.1907)

 

7-1 Драматична творчість Карпенка-Карого — це найвище досягнення нашого класичного театру, театру корифеїв, що стало школою для українських драматургів нового часу.
                                                                                                     Р. Пилипчук

 

 Іван Карпенко-Карий – видатний український драматург, один із засновників «театру корифеїв», режисер, громадський і театральний діяч.
 З ім'ям Карпенка-Карого пов'язане піднесення українського драматичного мистецтва в другій половині ХІХ і на початку ХХ століття. Він був талановитим актором, режисером, організатором і керівником трупи. У його драматургічній спадщині - вісімнадцять оригінальних п’єс та кілька переробок. Його твори багатьма своїми елементами входять в ідейно-естетичний контекст нової європейської драми.
 Справжнім духовним заповітом митця стали слова, звернені до сина Назара Тобілевича: «Не забувати ніколи високих ідеалів! Програма ідеалів безмежна, але той, хто частину цих ідеалів носить у своїй душі, береже їх як святиню, і по мірі своїх сил виповняє, той тільки має задоволення, бо тільки безконечно прекрасного в житті тяжко досягнути, а через те праця на корись прекрасного безкрая...».

Пропонуємо Вашій увазі переглянути презентацію по даній темі