Микола Гурович Куліш

Опубліковано: 19 грудня 2022

До 130 років від дня народження (18.12.1892 - 19.10.1937)

Mykola Kulish 1928 "Куліш-драматург був талант світового масштабу. Не будемо шукати небезпечних аналогій у класиці — між Шекспіром і Шиллером або Мольєром чи Бомарше, але в сучасній йому радянській драматургії він не мав собі рівних."
                                                                                                        Юрій Смолич.

 Микола Куліш – один з яскравіших українських драматургів ХХ століття, засновник української модерної драматургії, представник Розстріляного відродження. . Розквіт його творчості припадає на 20-ті – 30-ті роки, період відродження та трагедії України.
 Багатьма дорогами пройшов Микола Гурович Куліш – дорогами навчання, таврійського степу й України, дорогами війн, самовіддачі, духовного піднесення, дорогами творчості, відкриття, переслідувань. За недовге життя йому довелося пережити ледь не все, що тільки може випасти на долю людини. І на всіх дорогах, в усіх життєвих випробуваннях він залишався яскравою постаттю, що прагне справедливості, краси і добра. Життя Миколи Гуровича обірвалося на Соловках, він був розстріляний в кінці жовтня 1937 р. в урочищі Сандомах біля Медвежегорська, що в Карелії.

Пропонуємо Вашій увазі переглянути презентацію по даній темі.