День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини, підписаний напередодні – 7 травня о 2:41 ночі за центральноєвропейським часом у французькому місті Реймс.

З боку нацистської Німеччини свій підпис під документом поставив генерал-полковник Альфред Йодль, начальник штабу оперативного керівництва Верховного командування вермахту. Цим автографом він засвідчив, що війська вермахту дали згоду на повну беззастережну капітуляцію та мали припинити воєнні дії о 23:01 8 травня 1945-го.

Відтоді саме 8 травня у світі відзначають як День Перемоги в Європі (V Day), адже капітуляція Німеччини поклала край війні на континенті.

Варто нагадати, що українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних арміях світу, сотні тисяч боролися в повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.

Обидва тоталітарні режими під час окупації території України здійснювали численні злочини проти цивільного населення – Голокост, масові вбивства та депортації народів. Втрати українців у Другій світовій – близько 8 мільйонів осіб (із них п’ять мільйонів – цивільних та три мільйони військових).

Офіційним символом святкування Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Цей день – нагадування про мільйони втрачених життів та скалічених доль. Та попри всю біль, яку пережили країни світу у Другій світовій, слова “Ніколи знову” не стали здійсненим заповітом. Нове покоління українців у 21-му столітті знову бачить війну. Кожного дня втрачаючи життя,  ми продовжуємо боротися за свободу, демократію та незалежність.

Вічна памʼять жертвам Другої світової війни!  Слава українським воїнам!