Майстер-клас із писанкарства

У читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ протягом тижня до Великодня проводилися майстер-класи із писанкарства від майстринь соціального педагога у ТУГ ім. І. Франка Ірини Токар-Гавришко та колишньої викладачки декоративно-прикладного  мистецтва ТОКЕК ШМ ім. І. Герети Тетяни Ящишин. До заходу долучилися студенти навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури; факультету фінансів та обліку; працівники бібліотеки; ВПО, які проживають у Тернополі  та усі охочі пізнати мистецтво українського писанкарства.

Українська писанка перемагає зло. Вона вічна, як сам український життєлюбний народ. “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки” – каже народна мудрість. І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії й уяви.

Під час проведення майстер-класу учасники дізналися від майстринь про багатовікову традицію писанкарства та сакральне значення писанки у нашій культурі, а також кожен присутній мав змогу власноруч створити свою писанку, яка оживала лініями, вигинами і барвами в їхніх руках.

Техніка розпису писанки створює особливий, святковий настрій. Писанка – це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні завжди порівнюється з писанкою. У народі про гарну дівчину часто кажуть: “Така гарна, як писанка”. Тарас Шевченко згадує писанку, змальовуючи красу українського села: “Село на нашій Україні, неначе писанка село…”.

Виготовлені під час майстер-класу писанки, учасники могли забрати з собою, аби наповнити світлом традицій свою оселю в часі Великодня.

Нашим обов’язком є пізнавати, берегти та передавати наступним поколінням традиції і звичаї українського народу.