10-ій річниці героїчного спротиву України московитським загарбникам присвячується!

Микола Лазарович, історик, доктор політичних наук, професор Західноукраїнського національного університету, учасник бойових дій подарував читачам Бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ свої видання. З повагою і вірою в Перемогу України!
 
“Московитсько-українська війна (2014-2024 роки)”.
У книзі докторів політичних наук М. Лазаровича і П. Мироненка викладено короткий огляд московитсько-української війни, що з 2014 р. триває в Україні. Визначено її головні причини й передумови, ідеологічні засади та хід бойових дій. Прослідковано основні етапи окупації Московією Криму та окремих районів Донецької й Луганської областей, масового вторгнення реґулярних військ Московитської Федерації в Україну. Проаналізовано сутність гібридної війни Московії проти Української держави, типи й способи її здійснення. Значну увагу приділено процесам відродження українського війська, його перемогам та поразкам, ролі волонтерського руху в зміцненні обороноздатності нашої країни.
 
“Нарис історії Українських січових стрільців”.
У книжці досліджено причини, передумови й наслідки зародження українського стрілецького руху в Галичині, його мету, ідеологічні та програмні засади, а також форми й методи діяльності товариств “Сокіл”, “Січ”, “Пласт”, стрілецьких гуртків. Визначено принципи та ідейні основи організації леґіону/ полку Українських січових стрільців на початку Першої світової війни, його завдання, особовий склад, етапи збройної боротьби проти московитських загарбників. Проаналізовано процес становлення стрілецького легіону полку як національної військово-політичної формації, що поряд із воєнними діями активно провадила ідейно-політичну працю. Значну увагу приділено суспільно-політичній мобілізації стрілецтва в контексті революційних подій у Наддніпрянщині 1917-1918 рр. Визначено роль і значення УСС у Листопадовій національно-демократичній революції 1918 р.