23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права!

23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів та видавців, критиків, бібліотекарів та читачів, словом усіх, хто причетний до книжкової справи. Дата 23 квітня є символічною для світової літератури. У цей день народилися відомі майстри художнього слова, новатори в літературі свого часу – Вільям Шекспір, Моріс Дрюон, Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо, X. Лакснесс, Василь Земляк, Григір Тютюнник, Василь Кухта, Андрій Курков.
На світовому рівні це свято було впроваджене задля усвідомлення книжки як потужної інформаційної зброї. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури.
Щодо авторського права – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Першим нормативним актом авторського права вважається “Статут королеви Анни”, прийнятий в Англії у 1709 році. А в 1967 р. в Стокгольмі була підписана Конвенція про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності – спеціалізованої агенції Організації Об’єднаних Націй. Її мета – розвиток збалансованої та загальнодоступної міжнародної системи охорони інтелектуальної власності. З прийняттям Верховною Радою України Закону № 3792-XII “Про авторське право і суміжні права” від 23 грудня 1993 року у нашій країні було створено авторське правове поле, яке весь час удосконалюється і стає ближчим до міжнародних норм.
Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. Цьогоріч книжковою столицею світу 2024 року стане французьке місто Страсбург, зусилля якого будуть спрямовані на подоланні викликів соціальної напруги та акцентуванні уваги на зміні клімату. Зокрема на це спрямована програма “Читання для планети”. Місто наголошує на здатності книг заохочувати обговорення проблем навколишнього середовища та науки, а також зосереджує увагу на молоді як на рушії змін.