Наталена Королева (Фернанда Альфонса Естрелла Наталена Дунін-Борковська). До 135 років від дня народження (3.03.1888 -1.07.1966)

Наталена Королева – українська письменниця, актриса, мистецтвознавець, археолог. Вона знайшла в українській літературі свій індивідуальний художній світ, для якого характерний симбіоз східної і західної культур, язичництва і християнства, синтез романського, арабського, греко-римського, візантійського і слов’янського стилів.
 Творчий доробок письменниці – це оригінальна літературна спадщина. Її повісті є цінними тим, що в них розроблена нова концепція людини вільної, всебічно освіченої і цілісної особистості, яка засвоїла ідеали гуманізму. Творча спадщина письменниці має особливе місце в українській літературі.
 “Чому я стала українською письменницею? Бо як побачила Волинь, то закохалась в екзотиці. А як побачила Київщину – власне Київ з його соборами, народом, то не могла позбутись думки – ні, пересвідчення – що ці люди нащадки стародавньої Еллади. На березі Чорного моря ще більш у цьому впевнилась. Стала збирати старі легенди, рівняти їх з тим, що писав Геродот, що розповідали арабські автори. Так блудний лицар знайшов свою духовну землю, свій чарівний перстень, щоб сповнити істотне завдання у житті: творити мистецькі цінності для добра української нації”.