Іван Пертович Котляревський  

Іван Пертович Котляревський  

До 255 років від дня народження

(9.09.1769 -10.11.1838)

І. Котляревський показав, що і під грубою свитою б’ється людське серце
М. Коцюбинський


9 вересня виповнюється 255 роки від дня народження засновника нової української літератури, поета, драматурга, перекладача Івана Котляревського. Три його твори – поема “Енеїда”, п’єса “Наталка Полтавка” і водевіль “Москаль-чарівник” − відомі чи не кожному українцеві.
Творчість Івана Котляревського є органічною єднальною ланкою між старою і новою українською літературою, між епохою художнього «універсалізму» і новим розумінням художньої творчості як спонтанного самовираження творчих потенцій митця, вільного від пут естетичної нормативності, утверджуючого багатоманітність художніх форм і засобів, пов’язаних як з національними традиціями, так і з вимогами нового часу, його світобаченням. Зберігаючи зв’язок із художніми традиціями попередніх епох, із стихією народної художньої культури, Котляревський став першим класиком нової української літератури.
І. Франко: «…від часу появи Котляревського наше письменство стає щораз ближче до реального життя, щораз відповідніше до його потреб, входить щораз глибше в душу народну».


До дня народження Івана Петровича Котляревського інформаціно-бібліографічний відділ підготував презентацію.

PDF Loading...