Літературна година “У дзеркалі Лесиної душі”

25 лютого в Україні відзначається 153-тя річниця від дня народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладача, культурного діяча. Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Її твори надихають, додають сил та впевненості.
З нагоди дня народження письменниці читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ проведено літературну годину “У дзеркалі Лесиної душі” та тематичну вікторину “Славетна дочка України” факультету для студентів групи ПДт-21 (наставник – Парнета Оксана Йосипівна) з метою розширення знання молоді про життя і творчість Лесі Українки, про красу, неповторність та чарівність її слова і значення творчості поетеси для українського народу; викликати бажання глибше пізнати творчість великої українки. Вікторина складалася з 5 конкурсів, протягом яких молодь могла продемонструвати свої знання про велику доньку Прометея, її життєвий і творчий шлях!
Завідувачка читального залу Ірина Любезна розповіла про життя і творчість видатної поетеси. Присутні переглянули тематичні документальні фільми. Молодь послухала коротку хронологію страшного літопису її хвороби. Деякі епізоди Лесиного страдництва свідчать, з одного боку, про надмірність приготованих долею фізичних і духовних випробувань, з другого ж – про її нелюдську силу волі, силу духа.
Під час заходу у залі звучала поезія, яку зачитувала молодь. Водночас Також студенти ознайомилися з тематичною книжковою виставкою та опрацьовували літературу з творами Лесі Українки.
І. Франко зазначав, що “від часу Шевченкового “Поховайте та вставайте” Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як з уст сієї слабосилої, хворої дівчини». А згодом зауважив: “Леся Українка трохи чи не єдиний мужчина на всю тогочасну соборну Україну”, тобто вона має дивовижну, не жіночу мужність, безприкладну силу духу в його щоденній боротьбі зі смертю.
Поетичні слова Лесі Українки є найгострішою зброєю у боротьбі за визволення нашого народу, а водночас, це немов євшан-зілля, що зачаровує своєю красою та особливим ароматом рідної України, що пробуджують в українців найкращі почуття щирої любові до свого народу та рідної землі.