VIII Міжнародна науково-практична конференція “Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму”

21 та 22 травня завідувачка читального залу для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ Ірина Любезна взяла участь у VIII Міжнародній науково-практична конференції “Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму”, на базі Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти “Камʼянець-Подільський державний інститут” Кам’янець-Подільський Державний Інститут.
Мета конференції – пошук рішень з актуальних проблем сучасної економічної науки, освіти соціальної реабілітації в умовах інклюзії, встановлення контактів між вченими різних країн, обмін науковими результатами і дослідницьким досвідом. Всі теми, які обговорюються під час конференції є надважливими для нашої держави в умовах війни.
Ірина Любезна виступила з доповіддю на тему: “Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у безбар’єрному освітньому і науковому просторі”, де зазначила, що бібліотека відноситься до однієї найважливіших установ у соціокультурній реабілітації та інклюзії в освіті і науці.
Пріоритетним напрямком в обслуговуванні користувачів, не залежно від нозологій, має бути забезпечення комфортності їх перебування у бібліотеці. Бібліотека є центром життя університету.
Інклюзія є однією із складових забезпечення функціонування суспільства рівних можливостей, а бібліотека виступає як інструмент для формування інклюзивного освітнього і наукового простору. А це можливо завдяки зручності, комфорту, гармонійності та безбар’єрності таких установ.
Читання у осіб з особливими потребами має свою специфіку, яка полягає в розширенні спектра інформаційних потреб та інтересів, від задоволення яких залежить адаптація до умов життя в сучасному суспільстві та активізація інтересу до читання і бібліотеки, як суспільної освітньої інституції.
Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ пристосована для відвідування її людьми з різними нозологіями. Зручний під’їзд для машини, пандуси для візка, та ходунків, звуковий виклик на вході сповіщає про це, і бібліотекар буде супроводжувати цю людину по закладу, а отже привітний та обізнаний з проблематикою особливих потреб персонал створює повноцінне безбар’єрне середовище.
Для користувачів з особливими потребами у книгозбірні є зручний підхід до читацького місця, до місця за персональним комп’ютером. Відвідувачі мають можливість безоплатно скористатися мережею Інтернет.
У режимі віддаленого доступу працюють 24/7: електронний каталог, віртуальна довідка, електронна доставка документів, центр публікаційної підтримки.
Таким чином, бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у своїй діяльності створює умови для якісного обслуговування людей з особливими потребами сприяючи їх соціальній активності. Користування книгозбірнею сприяє інтеграції таких осіб у суспільне життя, що є дуже важливим для них, адже це можливість збільшення кола знайомств, досвіду, навичок у спілкуванні та розширення світосприйняття в цілому. Нині простора і затишна зона для спілкування це визначальний критерій сучасної бібліотеки.