Історична година “Голокост: уроки пам’яті”

Це Голокост – всього одне лиш слово,
Та його сенс – пекучий болі жар,
Вбивали всіх старого і малого,
І мало, хто життя порятував.

 27 січня – Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту, який засновано у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН.
До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у читальному залі бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ проведено історичну годину “Голокост: уроки пам’яті” для ВПО Тернополя.
 Саме в цей день у 1945 році було звільнено від фашистів найбільший з гітлерівських концтаборів Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.
 Убивства євреїв окупантами почалися в Україні 22 червня 1941 р. і тривали понад три роки. На території України під час окупації було розгорнуто цілу систему гетто та впроваджено масові розстріли єврейського населення (у тому числі й на Одещині). У результаті було винищено близько 2,5 мільйони населення. Найвідомішим гетто було Львівське (1941-1944). Братською могилою та символом Голокосту в Україні став Бабин Яр, де масові розстріли розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Термін “голокост” з латини перекладається як «всеспалення».
 Під час заходу завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна розповіла присутнім про страшні факти масового знищення людей в роки Другої Світової війни, про історію Голокосту, де вони дізналися чимало фактів про жахіття, через які довелося пройти жертвам. Зосереджено увагу на найважливіших епізодах тих подій.
 Водночас презентовано книжкову виставку-реквієм “Цього не можна забути…”. На якій представлена історична література, документи, книги пам’яті, підручники, художні твори та статті з періодичних видань, які висвітлюють ці трагічні сторінки історії.
 Людство не повинно забувати, що нацистські табори смерті починалися з ненависті, забобонів й антисемітизму. Пам’ять про Голокост необхідна для того, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі.